1. Wanneer een elektische auto geladen wordt, moet er dan een aardlekschakelaar aanwezig zijn?
Ja, volgens de IEC 61851 norm moet elke laadcontactdoos in de installatie voorzien zijn van een eigen aardlekschakelaar en installatie-automaat (of een combinatie van deze).
2. Wanneer zullen er over heel het land laadpunten zijn?
Een openbare infrastructuur wordt in Nederland sinds 2009 opgebouwd door Stichting e-laad, een initiatief van samenwerkende netbeheerders, welke inmiddels meer dan 2500 oplaadpunten in Nederland heeft geplaatst. De huidige verhouding tussen openbare laadpunten en de oplaadpunten in privé-, semi-openbare omgeving zal met het opstarten van de markt en de aanvang van de volumemarkt drastisch veranderen. Het grootste aantal laadpunten zal dan in de privé-omgeving en in de zogenaamde semi-openbare omgeving zoals parkeergarages en parkeerplaatsen – bijvoorbeeld bij bedrijven, in winkelcentra of hotels – worden geïnstalleerd.
3. Hoelang duurt het laden van een elektrische auto?
Dit kan niet algemeen beantwoord worden. Het hangt altijd af van de capaciteit en de actuele laadtoestand van de accu, en van de maximaal beschikbare laadstroom (vraagt u nadere informatie bij de autodealer).
4. Kan mijn laadkabel tijdens het laden gestolen worden?
Nee, omdat de laadkabel aan beide zijden vergrendeld wordt, de contactstop kan door de chauffeur, tijdens of na het laden, in de auto ontgrendeld worden.
5. Als mijn oplaadkabel te kort is kan ik dan een verlengsnoer gebruiken?
Nee, u kunt geen verlengsnoer gebruiken. Omdat een laadkabel een speciale kabel is welke is voorzien van een communicatiedraad. In de (koppel)contactstop van het snoer zit een weerstand die communiceert met het laadstation. Hierdoor kunt u de kabels niet verlengen met een verlengsnoer. Als uw kabel te kort is, dient u een kabel met een langere lengte aan te schaffen.
6. Welke kabel heb ik nodig om te kunnen laden bij een AC oplaadpunt?
U kunt bij AC oplaadpunten laden met de zogenaamde Mennekes type 2 modus 3 stekker aan de infrastructuurzijde. De autozijde is afhankelijk van het fabricaat auto waarbij de tendens is dat ook daar type 2 modus 3 gekozen wordt en toekomstig de autozijde met een toestelcontactdoos zal worden uitgerust in plaats van nu een contactdoos. In 2010 is door verschillende partijen, waaronder de Norm commissie, de projectgroep van het ministerie van Economische Zaken en het Formule E-team, besloten over te gaan naar een uniforme standaard voor alle AC oplaadpunten voor elektrische auto’s. Uniformiteit, zodat niet elke partij een andere aansluiting hanteert. Er is voor de Mennekes-stekker gekozen, omdat dit de meest veilige stekker is. Met deze stekker kunt u bij alle AC oplaadpunten opladen.
7. Waarom heb ik thuis een AC-oplaadstation Modus 3 nodig?
Omdat een gewoon contactdoos er niet voor gemaakt is om een continue stroom van 16A door te geven, tevens zal men vaak niet optimaal kunnen laden omdat laden via een normale contactdoos begrenst (op bijvoorbeeld 11 of 13A) is door diverse fabrikanten van auto’s en toekomstig zal dit door alle fabrikant worden gevolgd. Het (wisselstroom) oplaadstation met Modus 3 biedt, naast maximaal laadvermogen, ook extra veiligheid ten opzichte van het laden op een normale contactdoos.
8. Hoe zijn openbare AC-laadpunten uitgerust
In Nederland zijn alle openbare AC-oplaadpunten voorzien van een Type 2 contactdoos en Modus 3 controller en in andere omgevingen (particuliere en niet of semi openbare locaties als bedrijfsparkeerplaatsen en fabrieksterreinen) volgt men deze uitrusting zodat er maar één soort hoeft worden toegepast.
9. Van welk contactmateriaal is een elektrische auto voorzien?
De auto kan momenteel nog van verschillende contactdozen zijn voorzien. Op dit moment hebben een aantal merken nog een Type 1 contactdoos aan de autozijde. Bij de Europese merken is de tendens dat deze spoedig allen een Type 2 contactdoos hebben. De kabel die bij de auto wordt geleverd voorziet hierin, dus het kan voorkomen dat u een kabel heeft met aan de ene kant een Type 2 stekker en aan de andere kant een Type 1 stekker.
10. Kan ik ook thuis opladen via een contactdoos?
Thuisladen is een mogelijkheid, maar er zijn risico’s waarmee rekening gehouden dient te worden. Normale contactdozen leveren maximaal 3,7 kW (16 Ampère x 230 Volt). Hiermee is het mogelijk om elektrische auto’s op te laden, maar: - zijn eigenlijk niet geschikt voor langdurige maximaal belasting. - er mogen geen andere verbruikers op de betreffende eindgroep zijn aangesloten. Indien nodig kunt u bij uw energiemaatschappij een krachtstroomaansluiting aanvragen. U kunt dan thuis optimaal met bijvoorbeeld 16A en 400V laden of, desgewenst zelfs met 32A en 400V. Sommige huizen zijn al voorzien van een aansluiting op krachtstroom voor bijvoorbeeld een grote kookplaat, een extra kantoor, grote gereedschappen, etc. Uw energiemaatschappij kan u meer vertellen over de mogelijkheden en de kosten. Voor het optimaal thuisladen bieden wij complete laadpunten aan die voorzien zijn van alle beveiligingen en zijn 3-fase uitgevoerd en ook toepasbaar voor de toekomstige generatie auto’s, maar kunnen ook met 1-fase worden aangesloten. Verstandig is het om in ieder geval direct een 3-fase kabel te leggen voor eventueel toekomstig gebruik.